Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Tradicionalna prehrana i turistička ponuda Istre: obilježja istarskoga regionalnog identiteta

Ivona Orlić ; Pučko otvoreno učilište Poreč; Kulturne djelatnosti; Poreč


Puni tekst: hrvatski pdf 160 Kb

str. 63-76

preuzimanja: 1.181

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 160 Kb

str. 77-89

preuzimanja: 673

citiraj


Sažetak

Obilježja istarskoga regionalnog identiteta, na prijelazu stoljeća, možemo razmatrati i u kontekstu tradicionalne prehrane kao turističke ponude Istre. Osnovne su karakteristike istarskih tradicionalnih jela jednostavnost i skromnost te simbioza romanske, germanske i slavenske kuhinje. Globalni trend vraćanju izvornosti i zdravoj prehrani umješno primjenjuju u svom radu i turističke zajednice u Istri. U tradicionalno-vjerskim feštama prehrana zauzima sve važnije mjesto i to upravo ona jela koja su se konzumirala u prošlosti. U novije vrijeme organiziraju se fešte isključivo u čast tradicionalnim jelima kako bi se sačuvala od zaborava, ali i kao specifična turistička ponuda poluotoka.

Ključne riječi

tradicionalna prehrana; turistička ponuda; Istra; regionalni identitet

Hrčak ID:

37793

URI

https://hrcak.srce.hr/37793

Datum izdavanja:

5.1.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.958 *