Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Proizvodnja celuloze s pomoću mikroorganizama i njezina primjena

Prashant R. Chawla ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, IN-400019, Mumbai, India
Ishwar B. Bajaj ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, IN-400019, Mumbai, India
Shrikant A. Survase ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, IN-400019, Mumbai, India
Rekha S. Singhal ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, IN-400019, Mumbai, India


Puni tekst: engleski pdf 350 Kb

str. 107-124

preuzimanja: 24.703

citiraj


Sažetak

Neke bakterije proizvode egzopolisaharid celulozu, jedinstvenoga sastava i mehaničkih svojstava, koja ima kudikamo veću čistoću od biljne celuloze. U ovom je radu prikazan kritički osvrt na dostupne informacije o bakterijskoj celulozi, s osobitim naglaskom na njezinu proizvodnju fermentacijom i primjenu. Navedene su informacije o putu biosinteze, te enzimima i prekurzorima koji sudjeluju u proizvodnji bakterijske celuloze, a također se raspravlja o njezinoj strukturi i fizikalno-kemijskim svojstvima. Prikazana su i dostignuća u primjeni bakterijske celuloze u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te u drugim industrijama.

Ključne riječi

mikrobna celuloza; homopolimer; Acetobacter xylinum; Acetobacter hansenii; fermentacija

Hrčak ID:

38098

URI

https://hrcak.srce.hr/38098

Datum izdavanja:

9.6.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 28.897 *