Izvorni znanstveni članak
Sinteza sukcinske kiseline s pomoću kvasaca uzgojenih na podlozi s etanolom
Svetlana V. Kamzolova
orcid.org/0000-0003-4326-2345
; G.K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Alsu I. Yusupova
; G.K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Emiliya G. Dedyukhina
; G.K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Tatiana I. Chistyakova
; G.K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Tatiana M. Kozyreva
; G.K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Igor G. Morgunov
; G.K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Sažetak
Ispitana je sinteza sukcinske kiseline s pomoću 32 vrste kvasaca različitih rodova (Debaryomyces, Candida, Pichia, Saccharomyces i Torulopsis), uzgojenih na podlozi s etanolom. Otkriveno je da 29 vrsta ima sposobnost sinteze sukcinske kiseline, od kojih su izdvojene dvije najučinkovitije. Uzgojem na podlozi s mineralnim tvarima, u bioreaktoru s pojačanom aeracijom uz dodatak etanola, soj Candida catenulata VKM Y-5 proizveo je 5,2 g/L sukcinske kiseline, s masenim iskorištenjem od 32,6 % i energetskim od 14,8 %, a soj Candida zeylanoides VKM Y-2324 izlučio je 9,4 g/L sukcinske kiseline, s masenim iskorištenjem od 39 % i energetskim od 17,8 %. Utvrđeno je da uz sukcinsku kiselinu nastaje znatna količina malonske kiseline, vjerojatno zbog veće aktivnosti enzima koji sudjeluju u glioksilatnom ciklusu. Ispitane su značajke rasta oba soja ovisno o koncentraciji etanola, cinkovih iona i dušika u podlozi.
Ključne riječi
sukcinska kiselina; Candida catenulata; Candida zeylanoides; etanol
Hrčak ID:
38104
URI
Datum izdavanja:
9.6.2009.
Posjeta: 3.508 *