Izvorni znanstveni članak
PROIZVODNJA BIOPLINA I FERMENTIRANOG OSTATKA IZ SVINJSKE GNOJOVKE
Tajana Krička
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Neven Voća
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vanja Jurišić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ana Matin
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tea Brlek Savić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nikola Bilandžija
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnost proizvodnje bioplina i daljnjeg korištenja higijenski ispravnog fermentiranog ostatka kao biognojiva, dobivenog nakon anaerobne fermentacije svinjske gnojovke. Istraživanja su provedena na laboratorijskom bioplinskom postrojenju na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pri mezofilnim uvjetima anaerobne fermentacije. Istraživanja su obuhvatila kemijske analize kakvoće bioplina kao goriva i fermentiranog ostatka kao gnojiva poljoprivrednih površina, sukladno Pravilniku o ekološkoj proizvodnji u uzgoju bilja i u proizvodnji biljnih proizvoda (NN 91/2001) u RH. Bioplin proizveden anaerobnom fermentacijom zadovoljavajuće je kakvoće s visokom koncentracijom metana. Budu
Ključne riječi
anaerobna fermentacija; svinjska gnojovka; bioplin; fermentirani ostatak
Hrčak ID:
39711
URI
Datum izdavanja:
6.5.2009.
Posjeta: 3.485 *