Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sekvencijsko optimiranje prinosa poli(γ-glutaminske kiseline) iz novoizoliranoga soja Bacillus subtilis

Ishwar B. Bajaj ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, IN-400019 Mumbai, India
Rekha S. Singhal ; Food Engineering and Technology Department, Institute of Chemical Technology, University of Mumbai, Matunga, IN-400019 Mumbai, India


Puni tekst: engleski pdf 223 Kb

str. 313-322

preuzimanja: 1.341

citiraj


Sažetak

Provedbom taksonomske i 16S rRNA studije identificiran je novi soj bakterije Bacillus subtilis, podrijetlom iz mora, koji proizvodi poli(γ-glutaminsku kiselinu) (engl. PGA). Za poboljšanje proizvodnje PGA primijenjeno je sekvencijsko optimiranje. Jednofaktorskom metodom istražen je utjecaj izvora ugljika i dušika te pH-vrijednosti na proizvodnju PGA. Primjenom Plackett-Burmanovog dizajna odabrana su hranjiva koja najviše utječu na prinos, a metodom odzivnih površina razvijen je matematički model za određivanje optimalnih koncentracija hranjiva za povećanje prinosa PGA, te eksperimentalno potvrđena ispravnost tog modela. Dodatkom α-ketoglutarne kiseline podlozi dodatno je poboljšana proizvodnja PGA. Sekvencijskim optimiranjem prinos PGA povećan je sa 7,64 na 25,38 g/L.

Ključne riječi

poli(γ-glutaminska kiselina); Bacillus subtilis; biopolimer; metoda odzivnih površina

Hrčak ID:

39849

URI

https://hrcak.srce.hr/39849

Datum izdavanja:

7.8.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.294 *