Izvorni znanstveni članak
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na kakvoću i prinose ozimog graška u smjesi s pšenicom
Darko Uher
Zvonimir Štafa
Sulejman Redžepović
Mladen Knežević
Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (1999. do 2001.g.) utvrđivan je utjecaj bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica na korijenu graška, te prinos suhe tvari i krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za Mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj kvržica na korijenu graška utvrđen je na varijanti bakteriziranoj sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae (34 kvržice/biljci), kao i masa suhe tvari kvržica na korijenu graška (0,185 g/biljci). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 14.41 t ha-1 (kontrola bez bakterizacije sjemena graška i prihrane dušikom) do 17.04 t ha-1 (bakterizacija sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae). Prinosi sirovih bjelančevina graška u 2001. g. varirali su od 1781 kg ha-1 (prihrana dušikom 2 x 100 kg/ha KAN-a) do 2269 kg ha-1 (bakterizacija), a pšenice od 902 kg ha-1 (kontrola) do 1270 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 2812 kg ha-1 (kontrola) do 3294 kg ha-1 (bakterizacija).
Ključne riječi
bakterizacija sjemena ozimog graška; prihrana dušikom; suha tvar kvržica; prinos suhe tvari; krmna vrijednost
Hrčak ID:
4488
URI
Datum izdavanja:
10.6.2006.
Posjeta: 1.668 *