Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Rizici eutrofikacije kao posljedica nekontrolirane hranidbe riba u kaveznom uzgoju

I. Katavić


Puni tekst: hrvatski pdf 538 Kb

str. 157-164

preuzimanja: 2.207

citiraj


Sažetak

Snažni razvitak industrije kaveznog uzgoja ribe u posljednjim de-setljećima doveo je marikulturu do sukobljenosti s brojnim korisnicima obalnih zona, proizvodeći ujedno čitav niz otvorenih pitanja o njenoj ekološkoj održivosti, ekonomskoj učinkovitosti i društvenoj opravdanosti. S obzirom na biofizikalne i geomorfološke specifičnosti Jadrana, napose njegovu produktivnost i disperzivne mehanizme, javnost je posebno zabrinuta zbog neizbježnog organskog otpada i mogućih eutrofikacijskih procesa u ekosustavu mora. Slijedom dostupnih podataka koji se odnose na okolišne aspekte marikulture, posebno u Sredozemlju, kao i na unapređenje sastava i tehnologije proizvodnje krmiva daje se detaljna kvantifikacija nutrijenata koji kaveznim uzgojem ribe dospijevaju u morski okoliš, te se posebno analiziraju potencijalni rizici po morski okoliš. Novije zootehničke mjere, izbor sirovina u hrani, povećanje sadržaja masti kao glavnog energenta na uštrb bjelančevina rezultirali su znatnim unapređenjem ekoloških i ekonomskih performansi kaveznog uzgoja. Ocijenjeno je da su rizici eutrofikacije u jednom oligotrofnom moru kakav je Jadran posve mali. Negativni ekološni učinci su mogući na lokalnoj razini, posebno ako se kavezni uzgoj odvija u geomorfološki neprikladnim zonama i ukoliko je zbog upravljanja uzgajališta na djelu veliki rasap hrane.

Ključne riječi

hranidba riba; eutrofikacija; kavezni uzgoj

Hrčak ID:

4504

URI

https://hrcak.srce.hr/4504

Datum izdavanja:

10.7.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.219 *