Sjemenarstvo, Vol. 26 No. 3-4, 2009.
Izvorni znanstveni članak
BIOKEMIJSKA ISTRAŽIVANJA TUNISKIH AUTOHTONIH EKOTIPOVA BISRNOG PROSA (Pennisetum glaucum (L.) R. Br)
Leila RADHOUANE
; National Institute for Agricultural Research of Tunisia (INRAT), Ariana, Tunisia
Sami FATTOUCH
; National Institute of Applied Sciences and Technology (INSAT), Tunis, Tunisia
Sažetak
Biserno proso (Pennisetum glaucum (L.) R. Br) osnovna je hrana u mnogim
zemljama u razvoju i predstavlja najveći izvor osnovnih hranidbenih sastojaka u polupustinjskim
i pustinjskim regijama Afrike i Indije. Znanje o nutricionističkom sastavu
autohtonih ekotipova bisernog prosa je površno. U ovoj studiji obrađena je biokemijska
analiza šest tuniskih ekotipova bisernog prosa. Rezultati dokazuju razlike u količinama
polifenola, antioksidans potencijala i polifenol oksidacijske (PPO) aktivnosti unutar
proučavanih ekotipova. Utvrđeno je da su ova tri parametra međusobno povezana.
Štoviše, neki ekotipovi mogli bi se iskoristiti kao kriterij selekcije za određenu primjenu
u prehrani, pogotovo pri korištenju ove žitarice u raznim prehrambenim proizvodima.
Ključne riječi
Pennisetum glaucum; ekotip; biokemijski sastav
Hrčak ID:
49665
URI
Datum izdavanja:
15.1.2010.
Posjeta: 2.438 *