Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

BIOKEMIJSKA ISTRAŽIVANJA TUNISKIH AUTOHTONIH EKOTIPOVA BISRNOG PROSA (Pennisetum glaucum (L.) R. Br)

Leila RADHOUANE ; National Institute for Agricultural Research of Tunisia (INRAT), Ariana, Tunisia
Sami FATTOUCH ; National Institute of Applied Sciences and Technology (INSAT), Tunis, Tunisia


Puni tekst: engleski pdf 257 Kb

str. 105-117

preuzimanja: 1.322

citiraj


Sažetak

Biserno proso (Pennisetum glaucum (L.) R. Br) osnovna je hrana u mnogim
zemljama u razvoju i predstavlja najveći izvor osnovnih hranidbenih sastojaka u polupustinjskim
i pustinjskim regijama Afrike i Indije. Znanje o nutricionističkom sastavu
autohtonih ekotipova bisernog prosa je površno. U ovoj studiji obrađena je biokemijska
analiza šest tuniskih ekotipova bisernog prosa. Rezultati dokazuju razlike u količinama
polifenola, antioksidans potencijala i polifenol oksidacijske (PPO) aktivnosti unutar
proučavanih ekotipova. Utvrđeno je da su ova tri parametra međusobno povezana.
Štoviše, neki ekotipovi mogli bi se iskoristiti kao kriterij selekcije za određenu primjenu
u prehrani, pogotovo pri korištenju ove žitarice u raznim prehrambenim proizvodima.

Ključne riječi

Pennisetum glaucum; ekotip; biokemijski sastav

Hrčak ID:

49665

URI

https://hrcak.srce.hr/49665

Datum izdavanja:

15.1.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.438 *