Stručni rad
MIKROSKOPSKA IDENTIFIKACIJA ŽIVOTINJSKIH TKIVA U KRMIVIMA I KRMNIM SMJESAMA
Manuela Zadravec
; Hrvatski veterinarski institut Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Vesna Jaki
; HVI - Veterinarski zavod Križevci, Križevci, Hrvatska
M. Mitak
; Hrvatski veterinarski institut Zagreb, Zagreb, Hrvatska
D. Majnarić
; HVI - Veterinarski zavod Križevci, Križevci, Hrvatska
Sažetak
Životinjske bjelančevine, dobiveni od termički obrađenih životinjskih nusproizvoda podrijetlom od kopnenih sisavaca, peradi ili riba, zbog svoje hranjive vrijednosti, često se koriste kao dodatak krmnim smjesama. Sitne strukture nekih organa vidljive su mikroskopski pod različitim povećanjima. Mikroskopski u krmivima možemo identificirati dijelove kosti, mišića, hrskavice, dlake, perje, ljuske od jaja, riblje ljuske i ligamente. Dijelove mekih tkiva i kože najčešće ne možemo identificirati zbog termičke obrade u kafilerijama. Uvođenje mikroskopske metode u rutinsku laboratorijsku pretragu za
identifikaciju životinjskih tkiva u krmivima, nužna je zbog bolesti goveđe spongiformne encefalopatije (GSE) i njene povezanosti s uporabom i hranidbom životinja životinjskim bjelančevinama.
Ključne riječi
životinjske bjelančevine; krmiva; mikroskopska pretraga; GSE
Hrčak ID:
50759
URI
Datum izdavanja:
25.9.2009.
Posjeta: 1.194 *