Original scientific paper
RAST DAGNJI (Mytilus galloprovincialis, Lamarck, 1819) NA ISTOČNOJ OBALI ISTRE
Nives Marušić
orcid.org/0000-0002-4238-0254
; dipl. ing., asistent, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Sanja Vidaček
; dr.sc., viši asistent, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Helga Medić
; docent, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Tomislav Petrak
; dr. sc., redoviti profesor u trajnom zvanju, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Abstract
Najvažniji ekološki čimbenik koji utječe na rast dagnji jest hrana koja mora biti odgovarajućeg sastava i u odgovarajućoj količini. Od ostalih čimenika važni su temperatura i slanoća morske vode. Na rast dagnji važan utjecaj ima i gustoća nasada. Rast dagnje brži je u područjima gdje je stalni dotok slatke vode, ali značajno snižen salinitet ima negativan utjecaj na rast. U radu je praćen rast dagnji u zaljevu Raša i uvali Budava te je najveći rast dagnji zabilježen u vrijeme najviših vrijednosti temperature mora, a vrlo mali rast pri niskim vrijednostima saliniteta mora.
Keywords
Mytilus galloprovincialis; dagnja; rast dagnji; Istra
Hrčak ID:
50798
URI
Publication date:
29.3.2010.
Visits: 2.375 *