Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

RAST DAGNJI (Mytilus galloprovincialis, Lamarck, 1819) NA ISTOČNOJ OBALI ISTRE

Nives Marušić orcid id orcid.org/0000-0002-4238-0254 ; dipl. ing., asistent, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Sanja Vidaček ; dr.sc., viši asistent, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Helga Medić ; docent, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Tomislav Petrak ; dr. sc., redoviti profesor u trajnom zvanju, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 123 Kb

str. 19-25

preuzimanja: 689

citiraj


Sažetak

Najvažniji ekološki čimbenik koji utječe na rast dagnji jest hrana koja mora biti odgovarajućeg sastava i u odgovarajućoj količini. Od ostalih čimenika važni su temperatura i slanoća morske vode. Na rast dagnji važan utjecaj ima i gustoća nasada. Rast dagnje brži je u područjima gdje je stalni dotok slatke vode, ali značajno snižen salinitet ima negativan utjecaj na rast. U radu je praćen rast dagnji u zaljevu Raša i uvali Budava te je najveći rast dagnji zabilježen u vrijeme najviših vrijednosti temperature mora, a vrlo mali rast pri niskim vrijednostima saliniteta mora.

Ključne riječi

Mytilus galloprovincialis; dagnja; rast dagnji; Istra

Hrčak ID:

50798

URI

https://hrcak.srce.hr/50798

Datum izdavanja:

29.3.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.836 *