Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

DJELOVANJE RAZLIČITIH RAZINA EPIKARPA SUŠENE PISTACIJE NA ZNAČAJKE VUNE AFSHARI JANJADI U RASTU

Mahnaz Salehi ; Animal Science Research Institute, Karaj, Iran
A. Mahdavi ; Animal Science Research Institute, Karaj, Iran
M. Zahedifar ; Animal Science Research Institute, Karaj, Iran


Puni tekst: hrvatski pdf 65 Kb

str. 191-198

preuzimanja: 143

citiraj


Sažetak

Dvadeset četiri muške janjadi pasmine Afshari (prosječne žive mase 35±1.21 kg u dobi 10 mjeseci) korišteno je za istraživanje djelovanja različitih razina epikarpa sušene pistacije (0,12, 22 i 32%) na značajke vune. Mjereni su dužina vlakna vlakna na ramenu (STS), slabinama (STF), leđima (STB) i butu (STR), vlakna prave vune (TW), srž/unutrašnjost vlakna (MF), postotak urednog vlakna (KF), prosječni promjer vlakna vune (MD) i variranje njegovog koeficijenta (CVMD), opterećenje lomljenja (BL), čvrstoća vune (WT) i duljina (E). Ti su podaci analizirani pomoću jednosmjerne ANOVA-e primjenom paketa softvera SAS. Ukupan prosjek STS-a, STB-a, STF-a, STR-a, TW-a, MF-a, KF-a, MD-a, CVMD-a, BL-a, WT-a i E vune bio je 6.06-0.26, 6.60-0.19, 6.23-0.18 i 5.64-0.18 cm, 63.74-2.2, 12.36-1.9 i 23.87-2.1%, 36.37-0.85mu, 46.7-1.99%, 7.06-0.3 kgf, 3.2-0.17gf/tex i 33.59-1.4%. Premda nije bilo značajnih razlika među tretmanima, rezultati su pokazali da hranjenje janjadi epikarpom pistacije do 32.5 posto ukupnog unosa suhe tvari nije djelovalo na značajke vune.

Ključne riječi

janjad Afshari; epikarp suhe pistacije; značajke vune

Hrčak ID:

52067

URI

https://hrcak.srce.hr/52067

Datum izdavanja:

20.11.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 728 *