Izvorni znanstveni članak
Proizvodnja bioetanola iz ekstrahiranog soka kao međuproizvoda prerade šećerne repe: primjena metode odzivne površine
Stevan Popov
; Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, Katedra za biotehologiju i farmaceutsko inženjerstvo, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Srbija
Jovana Ranković
orcid.org/0000-0001-9936-9665
; Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, Katedra za biotehologiju i farmaceutsko inženjerstvo, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Srbija
Jelena Dodić
; Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, Katedra za biotehologiju i farmaceutsko inženjerstvo, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Srbija
Siniša Dodić
orcid.org/0000-0002-3072-0549
; Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, Katedra za biotehologiju i farmaceutsko inženjerstvo, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Srbija
Aleksandar Jokić
; Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, Katedra za biotehologiju i farmaceutsko inženjerstvo, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Srbija
Sažetak
Metodom odzivne površine optimirano je vrijeme fermentacije i maseni udjel šećera u hranjivoj podlozi za proizvodnju etanola u kojoj je glavni sastojak sok ekstrahiran iz šećerne repe. Optimalno je vrijeme fermentacije 38 h i početni maseni udjel šećera od 12,30 % u proizvodnji etanola šaržnim uzgojem slobodnih stanica Saccharomyces cerevisiae u anaerobnim uvjetima pri temperaturi od 30 ºC i brzini miješanja od 200 o/min. Da bi se odredili optimalni uvjeti fermentacije u industrijskom mjerilu, potrebno je provesti daljnju tehnološko-ekonomsku analizu primjenom dobivenog matematičkog modela (polinom drugoga reda). Ispitana je produktivnost pet različitih tipova kvasaca i među njima nije utvrđena statistički značajna razlika.
Ključne riječi
optimiranje; bioetanol; sok ekstrahiran iz šećerne repe; Saccharomyces cerevisiae; metoda odzivne površine
Hrčak ID:
57571
URI
Datum izdavanja:
9.8.2010.
Posjeta: 3.695 *