Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Reološka svojstva, sposobnost vezanja vode ili ulja netopljivih β-glukana izoliranih iz pivskoga kvasca

Vlatka Petravić-Tominac orcid id orcid.org/0000-0002-0680-5702 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Vesna Zechner-Krpan ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Katarina Berković ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Petra Galović ; PIP d.o.o., Bijenik 158, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Zoran Herceg orcid id orcid.org/0000-0003-3967-6676 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Siniša Srečec orcid id orcid.org/0000-0002-9009-4375 ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M. Demerca 1, HR-48000 Križevci, Hrvatska
Igor Špoljarić ; Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić', Ilica 335, HR-10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 239 Kb

str. 56-64

preuzimanja: 1.852

citiraj


Sažetak

Netopljivi β-glukani izolirani su iz pivskog kvasca različitim postupcima – alkalnim (A), alkalno-kiselinskim (AK) i alkalno-kiselinskim s uklanjanjem manoproteina (AKM) te osušeni trima različitim metodama – sušenjem na zraku, liofilizacijom i sušenjem raspršivanjem. U pripravcima β-glukana ispitani su: mikrostruktura, reološka svojstva, bubrenje te sposobnost vezanja vode ili ulja. Prema njihovim reološkim svojstvima suspenzije koje su sadržavale 1 i 2 % (masenih udjela) uzoraka osušenih raspršivanjem pripadaju u kategoriju dilatantnih tekućina. Reološka svojstva i sposobnost vezanja vode AK uzorka osušenog raspršivanjem razlikovali su se od ostalih uzoraka osušenih istom metodom, a izoliranih A i AKM postupcima. S obzirom na različite metode sušenja, bubrenje je bilo najslabije u liofiliziranim uzrocima, a najjače u uzorcima osušenim na zraku. Sposobnost vezanja ulja najizraženija je u liofiliziranim pripravcima, a povećavala se proporcionalno tijekom izolacije.

Ključne riječi

bubrenje; netopljivi β-glukan; pivski kvasac; reologija; sposobnost vezanja ulja; sposobnost vezanja vode

Hrčak ID:

65578

URI

https://hrcak.srce.hr/65578

Datum izdavanja:

21.3.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.820 *