Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj smjese fenolnih spojeva na preživljavanje bakterije Listeria monocytogenes u mesu

María José Rodríguez Vaquero ; Reference Center for Lactobacilli (CERELA), Chacabuco 145, AR-4000 Tucumán, Argentina
Pedro Adrián Aredes Fernández ; Reference Center for Lactobacilli (CERELA), Chacabuco 145, AR-4000 Tucumán, Argentina
María Cristina Manca de Nadra ; Faculty of Biochemistry, Chemistry and Pharmacy, National University of Tucumán, Ayacucho 491,


Full text: english pdf 155 Kb

page 83-88

downloads: 1.345

cite


Abstract

Svrha je ovoga rada bila istražiti sinergistički antibakterijski učinak smjese fenolnih spojeva na bakteriju Listeria monocytogenes u moždano-srčanom infuzijskom bujonu, odabrati najbolju smjesu i testirati njezin učinak na uzorku mesa. U moždano-srčanom bujonu najučinkovitije su bile smjese galne i kafeinske kiseline, galne i protokatehinske kiseline, te rutina i kvercetina. U koncentraciji od 200 mg/L broj inokuliranih stanica najviše se smanjio nakon dodatka smjese galne i protokatehinske kiseline, zatim galne i kafeinske kiseline, te naposljetku kvercetina i rutina. U koncentraciji od 100 mg/L jedino je smjesa kvercetina i rutina imala jednak sinergistički učinak. Stoga su te kombinacije fenolnih spojeva odabrane za ispitivanje na mesu. Pri 20 °C smjese galne i protokatehinske kiseline, galne i kafeinske kiseline, te kvercetina i rutina, u koncentracijama od 100 mg/L, usporile su rast bakterije Listeria monocytogenes u uzorku mesa, u usporedbi s kontrolnim uzorkom. Povećao se inhibicijski učinak smjese galne i protokatehinske kiseline u koncentraciji od 200 mg/L. Na temperaturi od 4 °C zamijećeno je odumiranje inkubiranih stanica u prisutnosti svih smjesa u koncentracijama od 100 mg/L. Taj se smrtonosni učinak pojačao pri 200 mg/L. Smjese galne i kafeinske kiseline, te kvercetina i rutina bile su najučinkovitije, jer u uzorku nakon 14 dana inkubacije nije bilo preživjelih stanica bakterije Listeria monocytogenes. Najkraće vrijeme decimalne redukcije mikrobne populacije postignuto je uporabom smjese galne i kafeinske kiseline (1 dan), te rutina i kvercetina (0,95 dana). Rezultati pokazuju da smjese fenolnih spojeva imaju antilisterijski sinergistički učinak i da znatno skraćuju vrijeme decimalne redukcije mikrobne populacije u mesu. Stoga bi trebalo potanko istražiti učinak fenolnih spojeva radi dobivanja smjesa fenolnih spojeva koje, osim poželjnih bioloških svojstava, imaju i sinergistički antimikrobni učinak.

Keywords

fenolni spojevi; L. monocytogenes; meso; sinergistički učinak

Hrčak ID:

65624

URI

https://hrcak.srce.hr/65624

Publication date:

21.3.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 2.455 *