Preliminary communication
Antioksidativna i citotoksična aktivnost ekstrakata mlijeka proizvedenog iz fermentirane crne soje
Kuan-Chen Cheng
; Institute of Microbiology and Biochemistry, National Taiwan University, No. 1, Sec. 4, Roosevelt Road, 106 Taipei, Taiwan, ROC
Jiun-Tsai Lin
; Institute of Microbiology and Biochemistry, National Taiwan University, No. 1, Sec. 4, Roosevelt Road, 106 Taipei, Taiwan, ROC
Wen-Hsiung Liu
; Institute of Microbiology and Biochemistry, National Taiwan University, No. 1, Sec. 4, Roosevelt Road, 106 Taipei, Taiwan, ROC
Abstract
U radu je ispitana antioksidativna i citotoksična aktivnost etanolnih esktrakata mlijeka dobivenog nakon 2 dana fermentacije crne soje pomoću imobiliziranoga soja Rhizopus oligosporus NTU5. Rezultati su pokazali da takvo mlijeko ima izraženu sposobnost uklanjanja slobodnih DPPH radikala (76 %). Ekstrakti su mlijeka zatim frakcionirani kromatografijom na silikagelu i izdvojen je nepoznati sastojak, nazvan FBE5-A, izraženog antioksidativnog svojstva. Sposobnost toga sastojka da uklanja slobodne DPPH radikale kudikamo je veća (IC50=7,5 μg/mL) nego vitamina E, koji se obično koristi kao antioksidans (α-tokoferol, IC50=17,4 μg/mL) i približno jednaka vitaminu C (askorbinska kiselina, IC50=7,6 μg/mL). Ispitivanje citotoksičnog učinka FBE5-A pokazalo je da selektivno djeluje na ljudske stanice raka Hep 3B (IC50=150,2 μg/mL), a pritom ne utječe na normalne fibroblaste iz pluća MRC-5 (p<0,05). Rezultati upućuju na to da se mlijeko dobiveno fermentacijom crne soje može upotrijebiti kao funkcionalna hrana i za liječenje raznih bolesti, uključujući i rak.
Keywords
crna soja; Rhizopus oligosporus; antioksidativna aktivnost; citotoksična aktivnost; izoflavoni
Hrčak ID:
65628
URI
Publication date:
21.3.2011.
Visits: 3.289 *