Skip to the main content

Original scientific paper

Učinak hranidbe različitim količinama proteina na biokemijske i proizvodne pokazatelje nojeva (Struthio camelus).

Umit Polat ; University of Uludag, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Biochemistry, Bursa, Turkey
Meltem Cetin ; University of Uludag, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Biochemistry, Bursa, Turkey
Ozhan Turkyilmaz ; University of Uludag, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Biochemistry, Bursa, Turkey
Ibrahim Ak ; University of Uludag, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science, Bursa, Turkey


Full text: english pdf 190 Kb

versions

page 73-80

downloads: 552

cite


Abstract

Istražen je učinak hranidbe temeljene na različitoj količini proteina na biokemijske i proizvodne pokazatelje nojeva. Istraživanje je provedeno na 18 odraslih nojeva (Struthio camelus) u dobi od osam godina i to šest mužjaka i 12 ženki. Životinje su bile podijeljene u dvije skupine s po tri uzgojna para (jedan mužjak i dvije ženke). Prva skupina je dobivala 20% sirovog proteina, 2900 kcal/kg ME i lucerku (ad libitum), a druga 23% sirovog proteina, 2900 kcal/kg ME i lucerku (ad libitum) u razdoblju od svibnja do rujna. Ustanovljeno je da se biokemijski pokazatelji nojeva obje skupine nisu značajno razlikovali. Značajne razlike (P< 0,01) bile su utvrđene u oplođenosti i leživosti jaja u odnosu na sadržaj proteina. Zaključeno je da davanje velikih količina sirovog proteina rasplodnim nojevima negativno utječe na ukupan broj i leživost jaja te da količina sirovog proteina ne bi smjela biti veća od 20%.

Keywords

noj; biokemijski pokazatelji; hrana; sirovi protein

Hrčak ID:

71159

URI

https://hrcak.srce.hr/71159

Publication date:

22.4.2003.

Article data in other languages: english

Visits: 1.145 *