Original scientific paper
ISTRAZIVANJE UCINKOVITOSTI POLUZAMJENE KUKURUZA NUSPROIZVODIMA DOBIVENIM U OBRADI POVRĆA I VOĆA U SMJESAMA ZA ODBIJENU PRASAD
Goce Cilev
; University St. Kliment Ohridski-Faculty of Veterinary Science, Bitola, Republic of Macedonia
Z. Gacovski
; University St. Kliment Ohridski-Faculty of Veterinary Science, Bitola, Republic of Macedonia
B. Zivkovic
; Institute for Animal Husbandry, Belgrade-Zemun, Republic of Serbia
A. Avramov
; University St. Kliment Ohridski-Faculty of Veterinary Science, Bitola, Republic of Macedonia
Abstract
U cilju ispitivanja mogućnosti zamjene kukuruza, kao energetskog hraniva, nus proizvodima dobivenim pri obradi rajčica, paprika i grožđa u hranidbi razlicitih kategorija svinja na proizvodne rezultate i zdravstveno stanje provedeno je istraživanje hranidbe odbijene prasadi. Istraživanja su izvedena u proizvodnim uvjetima na svinjogojskoj farmi ZZ “Edinstvo“ s. Čelopek iz Tetovskog, R. Makedonija gdje je organiziran pokus po grupno-kontrolnom sistemu. Pokus je izveden na prasadi nakon odbića u dobi od 28. do 30. dana i prosječne tjelesne mase 8.66+0.21 - 8.84+0.19kg. Za pokus su korišteni križanci švedskog i holandskog landrasa ujednačenog genetskog potencijala. Svaka grupa u pokusu sastojala se od podjednakog broja muških i ženskih životinja. Pokus na prasadi u uzgoju izveden je na ukupno 72 grla podijeljenih u 3 grupe, a svaka grupa se sastojala od 12 grla različitog spola. Pokus je trajao ukupno 42 dana i podijeljen je na dvije faze po 21 dan. U pokusu su korištene dvije smjese i to potpuna smjesa za odbijenu prasad od 1. do 21. dana i potpuna smjesa za prasad u uzgoju od 22. do 42. dana pokusa. Eksperimentalne životinje kontrolne grupe hranjene su smjesama bez udjela ispitivanih nusproizvoda, dok su pokusne grupe dobivale hranu u kojoj je izvršena zamjena kukuruza različitim količinama navedenih nusproizvoda. U smjese za hranidbu prasadi u uzgoju dodano je 3 i 6% ispitivanih nusproizvoda. Djelomična zamjena kukuruza nusproizvodima dobivenim pri obradi rajčica, paprike i grožđa, posebno u količini od 3%, nema negativne efekte na proizvodne rezultate prasadi u uzgoju. U cjelini, primijenjeni tretmani ne utječu negativno na proizvodne rezultate i zdravstveno stanje različitih kategorija svinja, što pruža realnu mogućnost djelomične zamjene kukuruza nusproizvodima dobivenim pri obradi rajčica, paprika i grožđa.
Keywords
hranidba; odbijena prasad; nusproizvodi dobiveni obradom rajčica, paprika i grožđa; proizvodni rezultati
Hrčak ID:
74638
URI
Publication date:
6.12.2011.
Visits: 1.332 *