Skip to the main content

Original scientific paper

Bezglutenski proizvodi namijenjeni osobama s celijakijom nisu dobar izvor folata i vitamina B12

Martina Bituh orcid id orcid.org/0000-0002-3596-8383 ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Vesna Žižić ; Children’s Hospital Zagreb, Klaićeva 16, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ines Panjkota Krbavčić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Zvonko Zadro ; University of Zagreb, School of Medicine, Department of Anatomy, HR-10000 Zagreb, Croatia
Irena Colić Barić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 868 Kb

page 511-516

downloads: 1.294

cite


Abstract

Bezglutenska prehrana, jedini lijek za oboljele od celijakije, može biti neuravnotežena zbog nedostataka nekih hranjivih tvari. Bezglutenski proizvodi sadrže manju količinu vitamina B, osobito folata, nego slični proizvodi koji sadrže gluten. U zdravih osoba koncentracija homocisteina u plazmi uglavnom ovisi o prehrambenom unosu folata. Povećana vrijednost homocisteina u posljednje se vrijeme povezuje s osteoporozom koja je učestala u osoba s celijakijom. Svrha je ovoga rada utvrditi unos folata i status homocisteina kao metaboličkoga biljega suboptimalnog unosa folata i vitamina B12 u osoba s celijakijom na području Republike Hrvatske. U istraživanju su sudjelovale 52 osobe s celijakijom koje su na bezglutenskoj prehrani (83 % žena, dobi 35±13 godina). Analizom krvi utvrđena je koncentracija homocisteina, folata u serumu i eritrocitima te vitamina B12 u serumu. Kvantitativni je upitnik za procjenu unosa hrane i pića upotrijebljen radi utvrđivanja prehrambenog unosa folata. Prosječni je unos folata bio 206 µg ekvivalenata folata (eng. dietary folate equivalents-DFE), što je kudikamo manje od nacionalne preporuke koja navodi 400 µg DFE odnosno 200 µg folne kiseline. Prosječna vrijednost homocisteina iznosila je 9±2 µmol/L (raspon 5,42-13,90 µmol/L). Povećana vrijednost homocisteina (>10 µmol/L) utvrđena je u 34 % ispitanika. Može se zaključiti da osobe s celijakijom koje se pridržavaju bezglutenske prehrane, a sudjelovale su u ovom istraživanju, imaju mali unos folata i suboptimalan status folata i vitamina B12, vjerojatno zbog unosa folatom siromašnih bezglutenskih proizvoda. Stoga bi obogaćivanje ili dodatak folata u bezglutenske proizvode mogao povoljno utjecati na osobe s celijakijom, te predstavljati izazov prehrambenoj industriji.

Keywords

bezglutenska prehrana; homocistein; vitamin B12; unos folata; celijakija

Hrčak ID:

75191

URI

https://hrcak.srce.hr/75191

Publication date:

20.12.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 3.131 *