Original scientific paper
Bezglutenski proizvodi namijenjeni osobama s celijakijom nisu dobar izvor folata i vitamina B12
Martina Bituh
orcid.org/0000-0002-3596-8383
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Vesna Žižić
; Children’s Hospital Zagreb, Klaićeva 16, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ines Panjkota Krbavčić
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Zvonko Zadro
; University of Zagreb, School of Medicine, Department of Anatomy, HR-10000 Zagreb, Croatia
Irena Colić Barić
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Bezglutenska prehrana, jedini lijek za oboljele od celijakije, može biti neuravnotežena zbog nedostataka nekih hranjivih tvari. Bezglutenski proizvodi sadrže manju količinu vitamina B, osobito folata, nego slični proizvodi koji sadrže gluten. U zdravih osoba koncentracija homocisteina u plazmi uglavnom ovisi o prehrambenom unosu folata. Povećana vrijednost homocisteina u posljednje se vrijeme povezuje s osteoporozom koja je učestala u osoba s celijakijom. Svrha je ovoga rada utvrditi unos folata i status homocisteina kao metaboličkoga biljega suboptimalnog unosa folata i vitamina B12 u osoba s celijakijom na području Republike Hrvatske. U istraživanju su sudjelovale 52 osobe s celijakijom koje su na bezglutenskoj prehrani (83 % žena, dobi 35±13 godina). Analizom krvi utvrđena je koncentracija homocisteina, folata u serumu i eritrocitima te vitamina B12 u serumu. Kvantitativni je upitnik za procjenu unosa hrane i pića upotrijebljen radi utvrđivanja prehrambenog unosa folata. Prosječni je unos folata bio 206 µg ekvivalenata folata (eng. dietary folate equivalents-DFE), što je kudikamo manje od nacionalne preporuke koja navodi 400 µg DFE odnosno 200 µg folne kiseline. Prosječna vrijednost homocisteina iznosila je 9±2 µmol/L (raspon 5,42-13,90 µmol/L). Povećana vrijednost homocisteina (>10 µmol/L) utvrđena je u 34 % ispitanika. Može se zaključiti da osobe s celijakijom koje se pridržavaju bezglutenske prehrane, a sudjelovale su u ovom istraživanju, imaju mali unos folata i suboptimalan status folata i vitamina B12, vjerojatno zbog unosa folatom siromašnih bezglutenskih proizvoda. Stoga bi obogaćivanje ili dodatak folata u bezglutenske proizvode mogao povoljno utjecati na osobe s celijakijom, te predstavljati izazov prehrambenoj industriji.
Keywords
bezglutenska prehrana; homocistein; vitamin B12; unos folata; celijakija
Hrčak ID:
75191
URI
Publication date:
20.12.2011.
Visits: 3.131 *