Original scientific paper
Sekvencijalni testovi u odabiru članova panel grupe
Nada Vahčić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Mirjana Hruškar
Abstract
Odabir kandidata za senzorskog analitičara vrši se prema ISO-metodologiji pri čemu se mogu koristiti i sekvencijalni testovi. Sekvencijalnim testovima se smanjuje broj potrebnih mjerenja (čak iza 50%) pri donošenju zaključka o prihvaćanju ili odbacivanju kandidata za senzorskog analitičara. Testovi su vrlo praktični i efikasni jer uzimaju u obzir vjerojatnost da rezultati dobiveni iz prvih nekoliko mjerenja mogu biti sasvim dovoljni za donošenje valjanog zaključka. Izvođenje testa vrši se po odgovarajućem postupku za izabranu metodu, a rezultati svakog završenog testa se unose u odgovarajući graf u kojemu su već unaprijed definirana tri područja: područje prihvaćanja, područje odbacivanja te područje nastavljanja testiranja. Test traje do trenutka kada odgovor kandidata prijeđe ili dodirne jednu od graničnih linija područja. Ovim radom je pokazano kako se sekvencionalnom analizom na jednostavan način i s malim brojem mjerenja može postići odluka o prihvaćanju ili odbacivanju kandidata za panel grupu.
Keywords
senzorske analize; sekvencijalni testovi
Hrčak ID:
94748
URI
Publication date:
5.5.1998.
Visits: 3.025 *