Skip to the main content

Original scientific paper

Senzorska svojstva i prihvatljivost Cottage sira

Ljubica Tratnik ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Goran Mioković
Mara Banović


Full text: croatian pdf 1.347 Kb

page 223-232

downloads: 829

cite


Abstract

Cottage sir je svježi sir karakteristična oblika individualnih zrna veličine 3-12 mm. Može se koristiti kao dijetni sir, zbog minimalne količine mliječne masti (ali, bogat je bjelančevinama), ili kao "krem" sir, ako se prekrije nekom krem mješavinom, najčešće od vrhnja, uz različite dodatke (sol, povrče, voce i slično). Budući da se Cottage sir još uvijek ne proizvodi u Hrvatskoj, svrha ovog rada je ispitati prihvatljivost ovog proizvoda, nepoznatog većini potrošača u našoj zemlji. Uzorci Cottage sira proizvedeni su od obranog ili UF-obranog mlijeka (s oko 5 i 7% proteina) a tada, nakon ocjenjivanja senzorskih svojstava, oblikovani u zrna boljih karakteristika, koristili su se za pripravu uzoraka Krem Cottage sira. U radu je ispitana prihvatljivost slanih zrnaca Cottage sira proizvedenih ispiranjem gruša u slanoj otopini, kao i prihvatljivost različitih uzoraka Cottage sira pomiješanog mješavinom vrhnja i različitih dodataka - Krem Cottage sir. Testirano je 40 potrošača (starih 20-60 godina). Oni su pripremljene uzorke Cottage sira ocijenili hedonističkom skalom Peryama (moguća ocjena 1-9), najčešćom metodom za istraživanje prihvatljivosti prehrambenih proizvoda.

Keywords

Cottage sir; Krem Cottage sir; senzorska svojstva; prihvatljivost; hedonistička skala

Hrčak ID:

95054

URI

https://hrcak.srce.hr/95054

Publication date:

20.11.1995.

Article data in other languages: english

Visits: 1.934 *