Skip to the main content

Original scientific paper

Kemijski sastav i organoleptička svojstva jogurta od ovčjeg mlijeka

Irena Rogelj ; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija


Full text: croatian pdf 846 Kb

page 50-55

downloads: 1.601

cite


Abstract

Cilj istraživanja je bio utvrditi sastav i senzorske osobine jogurta iz ovčjeg, odnosno mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka, te pri tom ispitati upotrebljivost uobičajenog cjepiva za jogurt. Iz rezultata naših pokusa može se zaključiti da je izrada jogurta iz mješavine ovčjeg i kravljeg mlijeka zanimljiva iz više vidika. Proizvod je energetski bogat i ima visoku prehrambenu vrijednost, jer u prosjeku sadrži 3,79 % masti, 4,16 % bjelančevina i 3,12 % laktoze. Zbog visokog % suhe tvari ovčjeg mlijeka, tekstura i konzistencija proizvoda je odlična. Okus proizvoda je specifičan, što mu daje karakter specijaliteta. Uobičajeno cjepivo za jogurt primjerno je i za jogurt iz ovčjeg i miješanog mlijeka, ali uz viši dodatak. Optimalan dodatak cjepiva za jogurt iz ovčjeg i miješanog mlijeka bio je 4 %.

Keywords

jogurt; ovčje mlijeko; kemijski sastav; organoleptička svojstva

Hrčak ID:

95979

URI

https://hrcak.srce.hr/95979

Publication date:

3.2.1985.

Article data in other languages: english

Visits: 2.815 *