Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj postotka masti i načina zrenja na dinamiku mikroflore bijelog sira izrađenog sa polivalentnom kulturom

Marija Šutić ; Poljoprivredni fakultet, Beograd
Dragojlo Obradović
Živana Pavlović
Leposava Marinković
Vera Birovljev


Full text: croatian pdf 926 Kb

page 99-106

downloads: 419

cite


Abstract

Izvršena su ispitivanja mogućnosti primjene polivalentne kulture - Streptococcus lactis Ak-60 i Micrococcus sp. M-104 u industrijskoj proizvodnji bijelog sira sa smanjenim sadržajem masti i zrenjem u vakuum pakovanim plastičnim folijama. Sirevi su rađeni u mljekari »Srem« u Sremskoj Mitrovici iz punomasnog i obranog pasteriziranog kravljeg mlijeka sa polivalentnom kulturom, a kontrolni sirevi rađeni su sa mješavinom jogurtne i maslačne kulture. Na osnovu mikrobioloških, kemijskih i organoleptičkih osobina izrađenih sireva polivalentna kultura se može preporučiti za zrenje bijelog sira sa smanjenim procentom masti ili iz obranog mlijeka i zrenjem u vakumiranim plastičnim folijama u industrijskim uvjetima.

Keywords

bijeli sir; beli sir; polivalentna kultura; postotak masti; način zrenja

Hrčak ID:

95985

URI

https://hrcak.srce.hr/95985

Publication date:

3.4.1985.

Article data in other languages: english

Visits: 934 *