Skip to the main content

Original scientific paper

Mogućnosti izrade dijetnih topljenih sireva

Bogdan Perko ; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija


Full text: croatian pdf 861 Kb

page 107-112

downloads: 415

cite


Abstract

Cilj istraživanja je bio razviti novi dijetni proizvod na osnovu topljenog sira. Uspjelo je izraditi topljeni sir s dijetnim osobinama. Dobiveni proizvod sadrži 10,9 % manje zasićenih masnih kiselina i 10 % više nezasićenih masnih kiselina. Novi proizvod je imao esencijalne linolne masne kiseline 12,43 % ili 7 puta više od prosječnog topljenog sira na tržištu. Dijetni topljeni sir imao je pored odgovarajućeg kemijskog sastava i prijatan okus i teksturu. Dijetni topljeni sir je podesan za dijetnu, dječju i gerontološku ishranu kao i za svakodnevnu zaštitnu prehranu potrošača.

Keywords

sir; dijetni topljeni sir; proizvodnja

Hrčak ID:

95986

URI

https://hrcak.srce.hr/95986

Publication date:

3.4.1985.

Article data in other languages: english

Visits: 933 *