Skip to the main content

Original scientific paper

Egzogene proteinaze u mljekarskoj tehnologiji

P.F. Fox ; School of Food & Nutritional Sciences, University College Cork, Ireland


Full text: croatian pdf 2.781 Kb

page 363-378

downloads: 987

cite


Abstract

Glavna primjena proteinaza u mljekarskoj tehnologiji je u proizvodnji sira. Prikazana je prva enzimatska te druga ne-enzimatska faza koagulacije mlijeka sirilom. Ukratko su prodiskutirane mogućnosti zamjene telećeg sirila, a u detalje razvoj imobilizirajućih sirila. Razmatrana je također mogućnost ubrzanja zrenja sira dodavanjem proteinaza. Dat je pregled sporedne upotrebe proteinaza uključujući proizvodnju proteinskih hidrolizata, modifikaciju proteina i proizvodnju dječje hrane.

Keywords

mljekarska tehnologija; egzogene proteinaze

Hrčak ID:

97123

URI

https://hrcak.srce.hr/97123

Publication date:

1.12.1980.

Article data in other languages: english

Visits: 1.851 *