Skip to the main content

Original scientific paper

Izučavanje kvalitete autohtonog livanjskog sira

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Sumenić


Full text: croatian pdf 836 Kb

page 148-155

downloads: 622

cite


Abstract

U planinskim regijama naše republike značajno mjesto u stočarskoj proizvodnji ima ovci je mlijeko i prerađevine od ovčjeg mlijeka, prvenstveno sirevi. Zadatak naših ispitivanja je bio da izdvojimo najbolje sireve, da izučimo njihovu tehnologiju i da predložimo standardnu, usavršenu tehnologiju. Ova ispitivanja se provode u okviru projekta o brdsko planinskom području BiH. Izučavanja su pošla od ispitivanja ovčjeg mlijeka, autohtone tehnologije i analiza sira, kao i njihovih kvalitetnih vrijednosti, dobivenih u uvjetima sadašnje proizvodnje.

Keywords

sir; livanjski sir; kvaliteta

Hrčak ID:

97201

URI

https://hrcak.srce.hr/97201

Publication date:

1.7.1974.

Visits: 1.051 *