Skip to the main content

Original scientific paper

Primjena proteolitičkih enzima u cilju ubrzanja zrenja Gruyerea

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dragoljub Gavarić
Spasenija Milanović
Ljiljana Kulić
Živanko Radovančev


Full text: croatian pdf 1.014 Kb

page 115-122

downloads: 447

cite


Abstract

Izvršena je proizvodnja sira tipa Gruyere s dodatkom komercijalnog preparata proteolitičkog enzima Novozym 257 u količini od 10 i 20 g/1000 L mlijeka prije koagulacije u cilju ubrzanja procesa zrenja. Eksperimentalni sirevi kao i kontrolni uzorak (bez dodatka proteolitičkog enzima) proizvedeni su u industrijskim uvjetima po uobičajenom tehnološkom postupku. Tokom 60 dana zrenja praćene su promjene fizičko-kemijskog sastava sireva.

Keywords

sir; Gruyere; zrenje; primjena proteolitičkih enzima

Hrčak ID:

100867

URI

https://hrcak.srce.hr/100867

Publication date:

3.5.1989.

Article data in other languages: english

Visits: 981 *