Skip to the main content

Review article

Metode i važnost ispitivanja oksidacije biljnih ulja, masti i lipoproteina pomoću lipaze pankreasa i arilesteraze

Meritxell Nus ; Nutrition and Bromatology I (Nutrition) Department, Faculty of Pharmacy,
Francisco J. Sánchez-Muniz ; Nutrition and Bromatology I (Nutrition) Department, Faculty of Pharmacy,
José M. Sánchez-Montero ; Biotransformations Group, Organic and Pharmaceutical Chemistry Department, Faculty of Pharmacy,


Full text: english pdf 204 Kb

page 1-15

downloads: 535

cite


Abstract

Masti i ulja, kao glavni sastojci prehrane, uzrok su razvoja nekih kroničnih bolesti. U radu su ispitivani fiziološka važnost i neke metode određivanja dvaju enzima koji sudjeluju u metabolizmu masti, i to lipaze pankreasa i arilesteraze. Lipaza pankreasa vrlo se često koristila u ispitivanju sastava masnih kiselina u triacilglicerolima i u in vitro digestiji ulja i masti. Djelovanje tog enzima može se povezati s analitičkim metodama kao što su GC, HPLC, HPSEC i TLC-FID kako bi se utvrdio sastav i digestija toplinski oksidiranih ulja. Hidrolitsko djelovanje lipaze pankreasa provodi se na granici faza voda/ulje, te se čini da se pokorava Michaelis-Mentenovoj kinetici, u kojoj prividne Km i Vmax vrijednosti enzimskog procesa više ovise o vrsti ispitivanog ulja nego o stupnju hidrolize. Kinetika lipaze pankreasa prema toplinski oksidiranim uljima ovisi također o prisutnosti prirodnih tenzioaktivnih spojeva u ulju i o površinski aktivnim spojevima nastalim tijekom prženja. Arilesteraza je enzim koji veže HDL i time inhibira oksidaciju LDL. Mala koncentracija tog enzima u serumu povezana je s povećanim rizikom kardiovaskularnih bolesti. U radu su prikazane najčešće primijenjeni postupci za određivanje aktivnosti arilesteraze. Ujedno je razmotrena važnost unutarnjih faktora (npr. supstrata, kofaktora) koji sudjeluju u enzimskoj reakciji. Nadalje, predložena su daljnja istraživanja o utjecaju vanjskih faktora (npr. dijeta, oksidativni stres) na aktivnost enzima.

Keywords

arylesterase, fat; lipoproteins; LDL; oils; pancreatic lipase; thermal oxidized fats

Hrčak ID:

109749

URI

https://hrcak.srce.hr/109749

Publication date:

15.3.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 1.499 *