Skip to the main content

Original scientific paper

Proizvodnja i izdvajanje aromatskih spojeva dobivenih fermentacijom čvrstog supstrata koristeći razne adsorbente

Adriane B. P. Medeiros ; Bioprocess Engineering and Biotechnology Division, Chemical Engineering Department, Federal
Ashok Pandey ; Biotechnology Division, Regional Research Laboratory, CSIR, 695019–Trivandrum, India
Luciana P. S. Vandenberghe ; Bioprocess Engineering and Biotechnology Division, Chemical Engineering Department, Federal
Gláucia M. Pastore ; Food Engineering Faculty, FEA, State University of Campinas, Unicamp, CP 6121,
Carlos R. Soccol ; Bioprocess Engineering and Biotechnology Division, Chemical Engineering Department, Federal


Full text: english pdf 198 Kb

page 47-51

downloads: 1.140

cite


Abstract

Hlapljivi spojevi s voćnom aromom dobiveni su s pomoću plijesni Ceratosystis fimbriata u dva različita bioreaktora, i to u kolonskom bioreaktoru (u laboratoriju) i horizontalnom bubnju (poluindustrijski). Kao čvrsti supstrat za fermentaciju upotrijebljena je lupina kave. Proizvodnja hlapljivih spojeva bila je kudikamo veća u horizontalnom bubanjskom reaktoru. Stoga ovaj model bioreaktora ima sve preduvjete za uvećanje i primjenu u industrijskoj proizvodnji. Kromatografskom analizom plinske faze iznad fermentiranog supstrata prona|eno je 12 hlapljivih spojeva, a među njima etanol, acetaldehid, etilni acetat, etilni propionat i izoamilni acetat. Etilni acetat bio je glavni hlapljivi proizvod u plinskoj fazi (28,55 µmol/L/g početne suhe tvari). Za izdvajanje hlapljivih spojeva ispitani su aktivni ugljen, Tenax-TA i Amberlite XAD-2. Kolone za adsorpciju bile su povezane s kolonskim bioreaktorom. Sve hlapljive spojeve iz plinskog prostora bioreaktora adsorbirao je Amberlite XAD-2. Tenax-TA adsorbirao je više acetaldehida, a izdvajanje hlapljivih spojeva na aktivnom ugljenu bilo je vrlo slabo.

Keywords

Hrčak ID:

109754

URI

https://hrcak.srce.hr/109754

Publication date:

15.3.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 1.596 *