Original scientific paper
Fermentacija otpadaka škampa za proizvodnju hitina pri različitim udjelima soli s amilolitičkim i neamilolitičkim sojevima Lactobacillus
Mukku Shrinivas Rao
; Food Engineering and Bioprocess Technology, Asian Institute of Technology,
Willem F. Stevens
; Food Engineering and Bioprocess Technology, Asian Institute of Technology,
Abstract
Fermentacija otpadaka škampa provedena je s pomoću 2 soja Lactobacillus plantarum, pri pH=6,0 i različitim udjelima soli. Neamilolitički soj L. plantarum 541 i amilolitički soj L. plantarum A6 dobro su rasli na otpacima s udjelom soli od čak 6 %. Nakon fermentacije provedene s 10 % inokuluma, 5 % glukoze i uz početno snizivanje pH na 6,0 dodatkom octene kiseline, utvrđeno je da nije došlo do onečišćenja otpadaka škampa. Ustanovljeni su rast sojeva uzgojenih na pločama MRS-agara (u CFU/mL) tijekom fermentacije na otpacima, promjena pH i proizvodnja mliječne kiseline (u g/L). Veća učinkovitost deproteinizacije i demineralizacije postignuta je sa sojem 541 nego sa sojem A6. Sa sojem 541 postignuta je maksimalna demineralizacija od 81,4 % i deproteinizacija od 58,9 % uz dodatak 2 % soli, dok je sa sojem A6 maksimum demineralizacije iznosio 65,5 %, a deproteinizacije 52,2 %.
Keywords
Hrčak ID:
109764
URI
Publication date:
15.3.2006.
Visits: 1.875 *