Short communication, Note
Utjecaj tipova peći na svojstva keksa pripravljenih od rashlađenog i zamrznutog tijesta
Ismail Sait Dogan
; Department of Food Engineering, College of Agriculture, Yuzuncu Yil University, TR-65080, Van, Turkey
Abstract
Ispitana su svojstva prhkih kolačića sa šećerom, sa šokoladnim listićima i keksa s lješnjacima, pripravljenih od rashlađenog i zamrznutog tijesta. Tijesto je bilo pohranjeno 6 tjedana pri 4 °C, te 6 mjeseci zamrznuto na –18 °C. Određene su fizikalne osobine uzoraka keksa, kao što su površina, gubitak pri pečenju, boja površine i gustoća. Vrijeme skladištenja i temperatura nisu utjecali na boju tijesta kao ni na svojstva kolačića. Keksi pečeni u plinskoj peći imali su manju površinu od onih pečenih u električnoj. Tijesto se keksa može držati u hladnjaku 6 tjedana ili zamrznuti 6 mjeseci. Rezultati pokazuju da postoje razlike između dviju vrsta peći. Električna peć bila je bolja za pripravu prhkih kolačića sa šećerom i keksa s lješnjacima, dok su se kolačići sa čokoladnim listićima bolje ispekli u plinskoj peći sa cirkulirajućim zrakom.
Keywords
Hrčak ID:
109776
URI
Publication date:
15.3.2006.
Visits: 4.483 *