Review article
Primjena fitaze u prehrani ljudi
Ralf Greiner
; Centre for Molecular Biology, Federal Research Centre for Nutrition and Food, Haid-und-Neu-Strasse 9, D-76 131 Karlsruhe, Germany
Ursula Konietzny
; Waldstrasse 5c, D-76 706 Dettenheim, Germany
Abstract
Fitaza je specificna fitat-fosfataza koja se upotrebljava kao dodatak stocnoj hrani, i to
radi boljeg iskorištenja fosfata iz fitata u sjemenu biljaka. Posljednjih je godina ta vrsta
enzima postala vrlo zanimljiva u proizvodnji i preradi hrane za ljude, osobito jer se
smanjenjem kolicine fitata u njoj povecava biološka resorpcija minerala. Razgradnja fitata tijekom prerade hrane i njezina probavljanja u probavnom traktu ljudi može se optimirati podešavanjem uvjeta prerade, dodatkom izoliranih fitata pri proizvodnji hrane, uporabom svježe hrane s velikim ucinkom razgradnje fitata, bilo prirodno prisutnih ili uvedenih genetickim inženjerstvom, te primjenom rekombinantnih mikroorganizama iz hrane kao nositelja aktivnosti razgradnje fitata u probavnom traktu. Fitaze bi se takoder mogle primijeniti u proizvodnji funkcionalne hrane ili dodataka hrani s pozitivnim utjecajem na ljudsko zdravlje. Naposljetku, razgradnjom fitata dolazi do tehnoloških poboljšanja proizvodnje hrane, npr. pri proizvodnji kruha, proizvodnji izolata biljnih proteina, mokroj meljavi kukuruza i frakcioniranju mekinja.
Keywords
Hrčak ID:
109831
URI
Publication date:
15.6.2006.
Visits: 1.999 *