Skip to the main content

Original scientific paper

Kataliticka svojstva ekstrakta lipaze iz plijesni Aspergillus niger

Licia M. Pera ; PROIMI, Av. Belgrano y Pasaje Caseros, 4000 Tucumán, Argentina
Cintia M. Romero ; PROIMI, Av. Belgrano y Pasaje Caseros, 4000 Tucumán, Argentina
Mario D. Baigori ; PROIMI, Av. Belgrano y Pasaje Caseros, 4000 Tucumán, Argentina
Guillermo R. Castro ; Department of Biomedical Engineering, Tufts University, Medford, MA 02155, USA


Full text: croatian pdf 32 Kb

page 247-252

downloads: 245

cite

Full text: english pdf 196 Kb

page 247-252

downloads: 1.212

cite


Abstract

Ispitivanjem lipolitičkih sojeva metodom uzgoja na podlozi s dodatkom rodamina B i maslinova ulja odabran je soj plijesni Aspergillus niger MYA 135. Proizvodnja lipaze submerznim postupkom u podlozi s dodatkom 2 % maslinova ulja poboljšana je za više od 50 % s obzirom na osnovne uvjete uzgoja. Optimalni katalitički uvjeti za proizvodnju lipaze uz dodatak maslinova ulja bili su pH=6,5 i temperatura od 30 do 35 °C. Pri proizvodnji ekstrakta lipaze u osnovnim uvjetima te su se vrijednosti približavale kiselom mediju (4,5 i 6,5) i temperaturi od 35 do 37 °C. Uočena je neznatna promjena aktivnosti lipaze s promjenom pH vrijednosti. Predinkubacijom pri 37 ili 40 °C povećana je aktivnost lipaze potpomognuta dodatkom maslinova ulja. No, uzgojem u osnovnom mediju pri rasponu od 30 do 55 °C ta je aktivnost smanjena. Aktivnost lipolitičkih ekstrakata neznatno se smanjila dodatkom 50 % organskih otapala koja se miješaju s vodom, dok su alifatska otapala što se ne miješaju s vodom smanjila aktivnost lipaze za 20-80 %.

Keywords

Hrčak ID:

109862

URI

https://hrcak.srce.hr/109862

Publication date:

15.6.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 2.386 *