Skip to the main content

Original scientific paper

Proizvodnja pektin-esteraze površinskim i submerznim uzgojem na podlozi od jabučnog tropa

Vinod Kumar Joshi ; Fermentation Technology Laboratory, Department of Postharvest Technology, Y.S. Parmar University of Horticulture and Forestry, Solan 173230, India
Mukesh Parmar ; Fermentation Technology Laboratory, Department of Postharvest Technology, Y.S. Parmar University of Horticulture and Forestry, Solan 173230, India
Neerja S. Rana ; Department of Vegetable Crops, Y.S. Parmar University of Horticulture and Forestry, Solan 173230, India


Full text: croatian pdf 30 Kb

page 253-256

downloads: 283

cite

Full text: english pdf 110 Kb

page 253-256

downloads: 1.187

cite


Abstract

Usporedena je proizvodnja pektin-metilesteraze površinskim i submerznim uzgojem plijesni Aspergillus niger na jabučnom tropu radi dobivanja što većeg prinosa. Za oba postupka uzgoja optimalne su vrijednosti bile pH=4,0, temperatura inkubacije od 25 °C i vrijeme inkubacije od 96 h, dok je optimalno razrjeđenje tropa za uzgoj na čvrstoj podlozi bilo 1:3, a za submerzni uzgoj 1:6. Najveći prinos metilesteraze dobiven je dodatkom 0,2 % amonijeva sulfata ili 0,5 % natrijeva klorida pri uzgoju na čvrstoj podlozi te 0,2 % diamonijeva hidrogenfosfata odnosno 2 % manganova sulfata pri submerznom uzgoju. U optimalnim uvjetima aktivnost pektin-metilesteraze dobivena uzgojem na čvrstoj podlozi bila je 2,3 puta veća od one dobivene submerznim uzgojem.

Keywords

Hrčak ID:

109871

URI

https://hrcak.srce.hr/109871

Publication date:

15.6.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 2.291 *