Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj kvalitete sirovog mlijeka na fermentaciju u proizvodnji čvrstog jogurta

Anka Popović-Vranješ ; OOUR "Mljekara" Banja Luka


Full text: croatian pdf 1.194 Kb

page 266-273

downloads: 587

cite


Abstract

Kiselo mlijeko je od davnina bilo važna životna namirnica narodima naseljenim na Balkanskom poluotoku. Paralelno sa porastom potrošnje kiselog mlijeka odnosno čvrstog jogurta iz godine u godinu, raste i potreba tržišta za što kvalitetnijim proizvodom. Razumije se da kvalitetan jogurt mora da ima i jednu ujednačenost u karakterističnom ukusu, aromi, konzistenciji, roku upotrebe i dr. Međutim, česta je pojava da čvrsti jogurt nema odgovarajuću kvalitetu naročito u onim periodima kada je potražnja za ovim proizvodom najveća. Razloga za nekvalitetan jogurt može biti više.

Keywords

mlijeko; kvaliteta; čvrsti jogurt

Hrčak ID:

111703

URI

https://hrcak.srce.hr/111703

Publication date:

1.12.1978.

Article data in other languages: english

Visits: 1.149 *