Skip to the main content

News

Sto godina Fleischmannove formule


Full text: croatian pdf 263 Kb

page 380-381

downloads: 461

cite


Abstract

U mljekarskoj struci svima je dobro poznata Fleischmannova formula, tj. računski postupak kojim se za desetak minuta (koliko traje kemijska analiza mliječne masti i laktodenzitometrijsko određivanje specifične težine mlijeka) može lako odrediti, i to s velikom točnošću, suha tvar mlijeka za razliku od mukotrpnog gravimetrijskog postupka (sušenjem mlijeka u sušioniku pri 102 do 105 °C do konstantne mase) koji traje gotovo 5 sati i, k tome zahtijeva dobro opremljen analitički laboratorij, a nije ni prikladan za rutinske pretrage većeg broja uzoraka mlijeka.

Keywords

mlijeko; suha tvar; Fleischmannova formula

Hrčak ID:

116104

URI

https://hrcak.srce.hr/116104

Publication date:

1.12.1982.

Visits: 1.168 *