Skip to the main content

Review article

Sastav janjećeg trupa

Ana Kaić ; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
prof. Boro Mioč ; Zavod za specijalno stočarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 151 Kb

page 244-249

downloads: 470

cite

Full text: english pdf 126 Kb

downloads: 427

cite


Abstract

Ukupna vrijednost ovčjeg (janjećeg) trupa uz klaoničku masu ovisi o masi pojedinih dijelova trupa i njihovom sastavu, odnosno udjelima
mišićnog, masnog i koštanog tkiva. U svrhu utvrđivanja tkivnog sastava janjećeg trupa koriste se različite destruktivne i nedestruktivne metode. Brojni čimbenici koji utječu na svojstva trupa mogu u značajnoj mjeri utjecati i na njegov sastav. Među čimbenicima koji utječu na sastav janjećeg trupa ponajviše se ističe genotip (pasmina), spol, hranidba, tjelesna masa pri klanju i pojedini dio trupa. Osim navedenih čimbenika koji utječu na sastav trupa svako treba uzeti u obzir i metode pomoću kojih se utvrđuje sastav trupa. S obzirom na značaj sastava janjećeg trupa te činjenicu da u hrvatskom ovčarstvu disekcija još uvijek nije znatnije zastupljena svakako bi se zajedničkim snagama trebalo poraditi na definiranju najprihvatljivije metode koju će se koristiti u tom području.

Keywords

čimbenici; janje; tkiva; trup

Hrčak ID:

132386

URI

https://hrcak.srce.hr/132386

Publication date:

1.5.2014.

Article data in other languages: german spanish italian english

Visits: 2.574 *