Agriculture, Vol. 11 No. 1, 2005.
Original scientific paper
GENETSKI NAPREDAK U KVANTITATIVNIM SVOJSTVIMA LINIJA SOJE UNUTAR RAZLIČITIH GRUPA ZRIOBE
Marija Vratarić
Aleksandra Sudarić
Rezica Sudar
Tomislav Duvnjak
Draženka Jurković
Zorica Jurković
Abstract
Oplemenjivački rad na soji u Poljoprivrednom institutu Osijek prvenstveno je usmjeren na kontinuirano
stvaranje novih boljih kultivara soje višeg potencijala rodnosti u okvirima grupa zriobe 00 do II. Genetsko
unapreñenje potencijala rodnosti soje sastoji se u unapreñenju genetske osnove svojstava koja odreñuju
njegovu količinu, primjenjujući konvencionalne oplemenjivačke metode za samooplodne kulture, kao što je
soja. Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti genetski napredak u kvantitativnim svojstvima – urodu zrna,
sadržaju bjelančevina i ulja u zrnu te kvaliteti ulja novih elitnih oplemenjivačkih linija soje u usporedbi sa
standardima kroz komparativne poljske pokuse u trogodišnjem razdoblju (2001-2003) u Osijeku. Ispitivane
elitne oplemenjivačke linije stvorene su iz različitih križanja unutar oplemenjivačkog programa soje
Poljoprivrednog instituta Osijek, a izdvojene su na osnovu njihovih osobina. Vrijednost ispitivanih genotipova
soje s obzirom na urod zrna i kakvoću zrna, procijenjena je analizom visine i stabilnosti uroda zrna, sadržaja
bjelančevina i sadržaja ulja u zrnu. Nakon analize stabilnosti, na dijelu ispitivanog materijala koji je imao
visoku razinu i dobru stabilnost sva tri svojstva, provedena je analiza triacilglicerola. Provedena biometrijska
analiza pokazala je da većina ispitivanih linija ima značajno veći urod zrna, sadržaj bjelančevina i ulja u zrnu
u odnosu na standarde unutar grupa zriobe 00, 0 i I, kao i dobru stabilnost analiziranih svojstava. Analizom
triacilglicerola utvrñena je značajna genetska varijabilnost u ovom svojstvu. Općenito, rezultati ovog
istraživanja ukazuju na ostvareni genetski napredak u urodu zrna i kakvoći zrna domaćih linija soje unutar
grupe zriobe 00, 0 i I.
Keywords
soja (Glycine max (L.) Merrill); urod zrna; sadržaj bjelančevina; sadržaj ulja; triacilgliceroli; stabilnost svojstva; RP-HPLC; genetski napredak; grupe zriobe
Hrčak ID:
13017
URI
Publication date:
16.6.2005.
Visits: 2.031 *