Original scientific paper
Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici
Mihael Budja
; University of Ljubljana, Faculty of Arts, Department of Archaeology, Ljubljana, Slovenia
Full text: croatian pdf 974 Kb
page 53-75
downloads: 704
cite
APA 6th Edition
Budja, M. (2013). Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici. Archaeologia Adriatica, 7 (1), 53-75. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/index.php/136342
MLA 8th Edition
Budja, Mihael. "Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici." Archaeologia Adriatica, vol. 7, no. 1, 2013, pp. 53-75. https://hrcak.srce.hr/index.php/136342. Accessed 25 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Budja, Mihael. "Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici." Archaeologia Adriatica 7, no. 1 (2013): 53-75. https://hrcak.srce.hr/index.php/136342
Harvard
Budja, M. (2013). 'Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici', Archaeologia Adriatica, 7(1), pp. 53-75. Available at: https://hrcak.srce.hr/index.php/136342 (Accessed 25 November 2024)
Vancouver
Budja M. Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici. Archaeologia Adriatica [Internet]. 2013 [cited 2024 November 25];7(1):53-75. Available from: https://hrcak.srce.hr/index.php/136342
IEEE
M. Budja, "Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici", Archaeologia Adriatica, vol.7, no. 1, pp. 53-75, 2013. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/index.php/136342. [Accessed: 25 November 2024]
Full text: english pdf 974 Kb
page 53-75
downloads: 892
cite
APA 6th Edition
Budja, M. (2013). Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici. Archaeologia Adriatica, 7 (1), 53-75. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/index.php/136342
MLA 8th Edition
Budja, Mihael. "Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici." Archaeologia Adriatica, vol. 7, no. 1, 2013, pp. 53-75. https://hrcak.srce.hr/index.php/136342. Accessed 25 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Budja, Mihael. "Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici." Archaeologia Adriatica 7, no. 1 (2013): 53-75. https://hrcak.srce.hr/index.php/136342
Harvard
Budja, M. (2013). 'Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici', Archaeologia Adriatica, 7(1), pp. 53-75. Available at: https://hrcak.srce.hr/index.php/136342 (Accessed 25 November 2024)
Vancouver
Budja M. Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici. Archaeologia Adriatica [Internet]. 2013 [cited 2024 November 25];7(1):53-75. Available from: https://hrcak.srce.hr/index.php/136342
IEEE
M. Budja, "Neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu. Tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici", Archaeologia Adriatica, vol.7, no. 1, pp. 53-75, 2013. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/index.php/136342. [Accessed: 25 November 2024]
Abstract
U ovom se radu razmatra neolitički prijelaz na zemljoradnju na sjevernom Jadranu, tolerancija laktoze, mljekarstvo i lipidni biomarkeri na keramici. Iako arheološki i biokemijski podaci ukazuju da je mljekarstvo bilo prihvaćeno u neolitiku u Europi, arheogenetički podaci otkrivaju nedostatak alelske varijante –13910*T i nultu perzistenciju kod europskih neolitičkih populacija. Istraživanje na primjeru Male Triglavce pokazuje da je ranoneolitička privreda bila miješanog tipa u prostoru Caput Adriae. Sastojala se od mlijeka i mliječnih proizvoda, životinjskih mesnih proizvoda, slatkovodne ribe raznih biljaka. Stočari vlaške kulture su raspolagali širim spektrom resursa osim ovaca i koza i mogli su fermentiranjem mlijeka proizvesti niz trajnih proizvoda s malim udjelom laktoze.
Keywords
neolitik na Jadranu; vlaška kultura; demička difuzija; prijelaz na zemljoradnju; mljekarstvo; laktazna perzistencija; lipidi; keramika
Hrčak ID:
136342
URI
https://hrcak.srce.hr/136342
Publication date:
7.12.2014.
Article data in other languages:
english
Visits: 3.281
*