Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0108

Usporedba parametara kvalitete maslaca na češkom tržištu FT NIR tehnologijom

Lukáš Dvořák ; Department of Food Technology, Mendel Univerzity in Brno, Zemědělská 1, 613 00 Brno-Černá pole, Czech Republic
Táňa Lužová ; Department of Food Technology, Mendel Univerzity in Brno, Zemědělská 1, 613 00 Brno-Černá pole, Czech Republic
Květoslava Šustová ; Department of Food Technology, Mendel Univerzity in Brno, Zemědělská 1, 613 00 Brno-Černá pole, Czech Republic


Full text: english pdf 533 Kb

page 73-80

downloads: 1.798

cite


Abstract

NIR spektroskopija otvara niz mogućnosti u kontroli kvalitete hrane, jer omogućava analizu uzorka uz minimalno korištenje kemijskih reagencija. U ovom radu NIR spektroskopija korištena je za kontrolu kvalitete maslaca na češkom tržištu. Analizirano je 26 uzoraka maslaca, od kojih je 13 proizvedeno u Češkoj, a 13 u inozemstvu. Korištenjem referentnih i instrumentalnih metoda određena je koncentracija masti, suhe tvari i kiselinski broj. Uzorci su analizirani FT NIR Antaris spektroskopijom. Rezultati pokazuju da se uzorci maslaca mogu podijeliti u dvije kategorije s obzirom na porijeklo. Statistička analiza rezultata nije potvrdila razlike u koncentraciji mjerenih parametara između maslaca proizvedenih u Češkoj i inozemstvu. Utvrđena je funkcionalnost kalibracijskih modela za koncentraciju masti i suhe tvari, ali ne i za kiselinski broj.

Keywords

mast; suha tvar; infracrvena spektroskopija

Hrčak ID:

151128

URI

https://hrcak.srce.hr/151128

Publication date:

14.1.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 3.207 *