Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.17113/ftb.54.01.16.4108

Modeli određivanja vremena potrebnog za odmrzavanje hrane ovisno o uvjetima prerade i karakteristikama gotovog proizvoda

Dariusz Góral orcid id orcid.org/0000-0003-1157-642X ; University of Life Sciences in Lublin, Lublin, Poland
Franciszek Kluza ; University of Life Sciences in Lublin, Lublin, Poland
Walter E. L. Spiess ; Karlsruhe Institute of Technology, Karlsruhe, Germany
Katarzyna Kozłowicz


Full text: english pdf 509 Kb

page 3-12

downloads: 594

cite


Abstract

Toplinska i fizikalna svojstva proizvoda mijenjaju se tijekom odmrzavanja, pa je određivanje vremena odmrzavanja oduvijek predstavljalo problem. Razvijeni su različiti matematički modeli za rješavanje tog problema, počevši od relativno jednostavnih analitičkih funkcija koje polaze od niza pretpostavki, pa sve do raznih empirijskih modela što uključuju složene izračune. U ovom su radu kritički prikazani analitički, empirijski i grafički modeli. Osim toga, raspravlja se o uvjetima potrebnim za rješavanje problema, ograničenju i mogućoj primjeni modela. Grafički i polugrafički modeli izvedeni su iz numeričkih metoda. Numeričke metode nisu uvijek primjenjive jer izračuni oduzimaju puno vremena, a specijalizirani su programi i oprema uglavnom skupi. Zbog toga su za primjenu u inženjerstvu prikladniji analitičko-empirijski modeli. Ovaj revijalni prikaz potvrđuje da ne postoji jednostavna, točna i u praksi lako izvediva analitička metoda određivanja vremena odmrzavanja prehrambenih proizvoda, te da treba razviti jednostavnije metode. Zaključeno je da postojeća rješenja treba poboljšati ili treba razviti nove modele koji će omogućiti precizno određivanje vremena odmrzavanja u različitim uvjetima prijenosa topline prilikom obrade hrane.

Keywords

hrana; vrijeme odmrzavanja; modeli određivanja vremena odmrzavanja

Hrčak ID:

155074

URI

https://hrcak.srce.hr/155074

Publication date:

31.3.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 1.839 *