Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.54.01.16.4135
Amperometrijski biosenzor za određivanje L-askorbinske kiseline u napicima pomoću imobilizirane askorbat oksidaze
Gábor Csiffáry
; Eszterházy Károly College, EGERFOOD Knowledge Centre, Eger, Hungary
Péter Fűtő
; Eszterházy Károly College, EGERFOOD Knowledge Centre, Eger, Hungary
Nóra Adányi
; National Agricultural Research and Innovation Centre, Food Science Research Institute, Budapest, Hungary
Attila Kiss
; National Agricultural Research and Innovation Centre, Food Science Research Institute, Budapest, Hungary
Abstract
Razvijen je novi biosenzor za određivanje L-askorbinske kiseline (vitamina C) u sokovima pomoću askorbat oksidaze izolirane iz bundeve (Cucurbita sp.; EC 1.10.3.3), imobilizirane na grafitnoj elektrodi dodatkom polietilen glikol diglicidil etera (PEGDGE). Standardi i uzorci najprije su ispitani pomoću referentne elektrode. Zatim je inertni protein, i to goveđi serum albumin (BSA), imobiliziran na površinu elektrode pomoću PEGDGE. Masa BSA bila je jednaka masi 10 jedinica askorbat oksidaze imobilizirane na elektrodi (0,021 mg). Linearni raspon mjerenja bio je između 5 i 150 μmol/L askorbinske kiseline. Askorbinska kiselina je esencijalni vitamin i često se primjenjuje kao antioksidans u prehrambenoj industriji, pa je ispitan njezin udjel u voćnim sokovima i šumećim tabletama, a rezultati su uspoređeni s onima dobivenim tekućinskom kromatografijom.
Keywords
biosenzor; L-askorbinska kiselina (vitamin C); askorbat oksidaza; „screen-printed“ grafitna elektroda
Hrčak ID:
155082
URI
Publication date:
31.3.2016.
Visits: 2.275 *