Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.54.01.16.4135

Amperometrijski biosenzor za određivanje L-askorbinske kiseline u napicima pomoću imobilizirane askorbat oksidaze

Gábor Csiffáry ; Eszterházy Károly College, EGERFOOD Knowledge Centre, Eger, Hungary
Péter Fűtő ; Eszterházy Károly College, EGERFOOD Knowledge Centre, Eger, Hungary
Nóra Adányi ; National Agricultural Research and Innovation Centre, Food Science Research Institute, Budapest, Hungary
Attila Kiss ; National Agricultural Research and Innovation Centre, Food Science Research Institute, Budapest, Hungary


Full text: english pdf 574 Kb

page 31-35

downloads: 654

cite


Abstract

Razvijen je novi biosenzor za određivanje L-askorbinske kiseline (vitamina C) u sokovima pomoću askorbat oksidaze izolirane iz bundeve (Cucurbita sp.; EC 1.10.3.3), imobilizirane na grafitnoj elektrodi dodatkom polietilen glikol diglicidil etera (PEGDGE). Standardi i uzorci najprije su ispitani pomoću referentne elektrode. Zatim je inertni protein, i to goveđi serum albumin (BSA), imobiliziran na površinu elektrode pomoću PEGDGE. Masa BSA bila je jednaka masi 10 jedinica askorbat oksidaze imobilizirane na elektrodi (0,021 mg). Linearni raspon mjerenja bio je između 5 i 150 μmol/L askorbinske kiseline. Askorbinska kiselina je esencijalni vitamin i često se primjenjuje kao antioksidans u prehrambenoj industriji, pa je ispitan njezin udjel u voćnim sokovima i šumećim tabletama, a rezultati su uspoređeni s onima dobivenim tekućinskom kromatografijom.

Keywords

biosenzor; L-askorbinska kiselina (vitamin C); askorbat oksidaza; „screen-printed“ grafitna elektroda

Hrčak ID:

155082

URI

https://hrcak.srce.hr/155082

Publication date:

31.3.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 2.275 *