Conference paper
KEMIJSKI SASTAV I HRANJIVE VRIJEDNOSTI KRMIVA ZA PREŽIVAČE U HRVATSKOJ
Darko Grbeša
; Agronomski fakultet, Zavod za hranidbu domaćih životinja, Zagreb, Republika Hrvatska
Tajana Černy
; Agronomski fakultet, Zavod za hranidbu domaćih životinja, Zagreb, Republika Hrvatska
Biserka Homen
; Agronomski fakultet, Zavod za hranidbu domaćih životinja, Zagreb, Republika Hrvatska
Abstract
U ovom radu su prikazani prosjek (¯X), standardna devijacija (SD) i koeficijent varijabilnosti (C, %) kemijskog sastava, energetske i proteinske vrijednosti preko 100 krmiva (2650 uzoraka) koja se koriste u Hrvatskoj. Od voluminoznih krmiva odabrana su ona poznatih svojstava koja bitno određuju hranjivu vrijednost (vrsta, redoslijed otkosa, stadij rasta i način konzerviranja). Osnovnom kemijskom sastavu krmiva (suha tvar, pepeo, sirove bjelančevine, sirova mast, sirova vlaknina i nedušične ekstraktivne tvari) su pridruženi koeficijenti probavljivosti iz literatura. Neto energetske vrijednosti (neto energija za laktaciju - NEL i neto energija za rast i tov - NERIT) i proteinske vrijednosti (probavljive sirove bjelančevine - PSB i metaboličke bjelančevine - MB) krmiva su procjenjeni odgovarajućim modelima. 71,4% analiziranih energetskih i 88,5% proteinskih krmiva imaju slični ili viši prosječni sadržaj SB, SM i NET nego europska krmivima u European Table of Energy Value for Poultry Feeds odnosno njemačka proteinska krmivima u DLG Futterwerttabellen für Wiederkauer (1991). Međutim, analizirana krepka krmiva su varijabilnijeg sastava (SD i C %) od britanskih krmiva u UK Tables of Nutritive Value and Chemical Composition of feedingstuffs. Voluminozna krma je vrlo promjenjljivog sastava i hranjive vrijednosti. Silaže kukuruza su vrlo dobre hranjivosti, ali su sijena loše kvalitete jer 86,75% uzoraka sijena sadrži manje od 100 g SB i 80 g MB/kg ST. U budućnosti bi trebalo određivati još i mineralni sastav, rezgradljivost bjelančevina i in vitro probavljivost svih krmiva, te sadržaj škroba u krepkoj krmi, i sadržaj strukturnih ugljikohidrata, u voluminoznoj krmi.
Keywords
Hrčak ID:
162668
URI
Publication date:
22.3.1994.
Visits: 1.189 *