Skip to the main content

Original scientific paper

Primjena nove tehnike sušenja za proizvodnju čipsa od jabuke

Stjepan Sito ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Branko Šket ; Šolski center Šentjur
Marjana Kurnik ; Šolski center Šentjur
Ante Kraljević ; Agronomski fakultet u Zagrebu
Hrvoje Hrvojčec ; Agronomski fakultet u Zagrebu


Full text: croatian pdf 204 Kb

page 67-73

downloads: 2.637

cite

Full text: english pdf 204 Kb

page 73-73

downloads: 258

cite


Abstract

U radu su analizirane sorte jabuke Cripps Pink, Granny Smith, Jonagold, Idared, Golden Delicious i Braeburn u svrhu pogodnosti plodova za sušenje. Rezultati istraživanja, odnosno polinomne jednadžbe krivulje sušenja, ukazuju da su neke sorte jabuka pogodnije za proizvodnju čipsa od jabuka (Cripps Pink, Golden Delicious, Idared). Kako bi se sačuvala kvaliteta listića (čips) i smanjili troškovi, nužno je prosec sušenja podijeliti u više faza. Priprema jabuka za dobivanje čipsa dosta je zahtjevna, što izravno utječe na troškove, pa je stoga nužno pripremne faze maksimalno mehanizirati.

Keywords

plod jabuke; sušenje jabuke; čips od jabuke

Hrčak ID:

162719

URI

https://hrcak.srce.hr/162719

Publication date:

2.5.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 3.901 *