Skip to the main content

Original scientific paper

Senzorna svojstva vina proizvedena od klonskih kandidata kultivara Kraljevina (Vitis Vinifera L.)

Ivana Puhelek ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Ana-Marija Jagatić Korenika ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Marin Mihaljević Žulj ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Ana Jeromel ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo


Full text: croatian pdf 536 Kb

page 100-108

downloads: 235

cite

Full text: english pdf 536 Kb

page 108-108

downloads: 355

cite


Abstract

Kultivar Kraljevina hrvatska je autohtona sorta koja se tradicionalno uzgaja na području sjeverozapadne Hrvatske. Od 2003. godine taj je kultivar uključen u postupak klonske selekcije unutar projekta “Klonska selekcija cv. Kraljevina”. U početnoj fazi istraživanja odabrani su i temeljem pozitivne fenotipske varijabilnosti izdvojeni trsovi na kojima su tijekom idućih godina provođena fenotipska opažanja, a temeljem dobivenih rezultata 24 elitna matična trsa vegetativno su razmnoženi i posađeni u kolekciju klonskih kandidata u Psarjevu Gornjem. U 2011. godini 9 klonskih kandidata Kraljevine zasebno je obrano te je provedena mikrovinifikacija u kontroliranim uvjetima uz korištenje dvaju komercijalnih kvasaca i to Anchor VIN13 te Uvaferm Affinity. U dobivenim vinima provedena je osnovna kemijska analiza, određene su pojedinačne organske kiseline te su na kraju vina senzorno ocijenjena.

Keywords

Hrčak ID:

163028

URI

https://hrcak.srce.hr/163028

Publication date:

2.11.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 1.503 *