Skip to the main content

Original scientific paper

Pomološka svojstva autohtonih sorata na području Žepča

Marijana Zovko ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru
Dijana Vego ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru
Mladen Zovko ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru


Full text: croatian pdf 505 Kb

page 54-73

downloads: 401

cite

Full text: english pdf 505 Kb

page 73-73

downloads: 2.077

cite


Abstract

Područje Žepča ima tradiciju u uzgoju voćaka, što posebice potvrđuju okućnice bogate starim, često naslijeđenim, ali još uvijek sačuvanim stablima. Riječ je o domaćim autohtonim sortama, udomaćenim sortama, starim donesenim sortama, najčešće nepoznatog podrijetla, ili čak njihovim tipovima, ali najbolje se razaznaju po lokalnim nazivima. U radu je opisano sedam autohtonih sorti jabuke: Petrovnjača, Sisa, Torulja, Zvečarka, Kanjuška, Kožara i Kraljica. U detaljno provedenoj pomološkoj obradi korištene su deskripcijske točke i drugi važni parametri (težina, oblik, boja pokožice, peteljkino i čašično udubljenje, boja mesa, sjemenke). Najmanje plodove ima sorta Sisa (71,04 g), a sorta Torulja ima vrlo krupne plodove (284,9 g).
Plodovi su sočni do srednje sočni, izražene ugodne arome, a neki od plodova se odlikuju i izraženim mirisom. Plodovi sorte Kanjuška izrazito su aromatični i od svih sorata, ona ima najintenzivniji miris.

Keywords

autohtone sorte; jabuka; plodovi

Hrčak ID:

163390

URI

https://hrcak.srce.hr/163390

Publication date:

26.2.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 3.618 *