Skip to the main content

Professional paper

Izbor sorata i sjetva šećerne repe

Milan Pospišil ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalnu proizvodnju bilja


Full text: croatian pdf 689 Kb

page 76-80

downloads: 382

cite

Full text: english pdf 689 Kb

page 80-80

downloads: 910

cite


Abstract

Jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera u proizvodnji šećerne repe je sjetva i izbor sorata. U Hrvatskoj se siju inozemne sorte, odnosno hibridi šećerne repe pet selekcijskih kuća iz zapadne Europe. Trenutno su u proizvodnji najviše zastupljene sorte Z-tipa tolerantne na Cercosporu, Rhizomaniju i/ili Rhizoctoniju. Za sjetvu se koristi kvalitetno dorađeno, pilirano sjeme šećerne repe. Sjeme nekih sorata je dorađeno specifičnim metodama (EPD, Energ hill, Start up, 3D plus) koje omogućuju brže i ujednačenije nicanje. Rok sjetve šećerne repe u istočnoj Hrvatskoj je od druge dekade ožujka do 5. travnja, ovisno o stanju tla i vremenskim prilikama. Sjetva se obavlja na konačan sklop, tj. razmak u redu od 17-21 cm. Razmak u redu treba biti tako odabran da se osigura sklop od 90.000 do 100.000 biljaka/ha u vađenju.

Keywords

šećerna repa; sorta; sjetva

Hrčak ID:

163408

URI

https://hrcak.srce.hr/163408

Publication date:

16.12.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 2.029 *