Skip to the main content

Review article

Uzgoj gljiva

Bruno Novak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za povrćarstvo


Full text: croatian pdf 693 Kb

page 64-70

downloads: 4.484

cite

Full text: english pdf 693 Kb

page 70-70

downloads: 851

cite


Abstract

Današnji trendovi u proizvodnji hrane su karakterizirani brzom promjenom prehrambenih navika i vrstama namirnica. Gljive su nesumnjivo jedna od najvrijednijih hortikulturnih namirnica. Uzgoj gljiva je vrlo obećavajući i profitabilni posao, koji je stekao svoju popularnost kao jedan od važnih dijelova tradicionalne poljoprivredne proizvodnje. Proizvodnja gljiva bila je poznata stoljećima kao i njihovo korištenje za različite namjene. Tržište gljiva nastavlja se brzo širirti upravo zahvaljujući njihovoj velikoj nutritivnoj vrijednosti, upotrebi u kulinarstvu i svakako zbog izraženih ljekovitih svojstava. Osim toga iskorišteni supstrati nakon uzgoja gljiva nalaze široku primjenu u poljoprivredi, a naročito u hortikulturnoj proizvodnji. Tehnologija uzgoja gljiva je ostvarila izraziti napredak u zadnjih desetak godina. Danas se smatra da je moguće kontrolirano uzgajati do 100 vrsti različitih gljiva. Najčešće uzgajane gljive u svijetu su plemenita pečurka (A. bisporus), shii take (L. edodes), bukovača (P. ostreatus), a isto tako i neki drugi rodovi jestivih gljiva, uključujući vrste Flammulina, Volvariella, Pholiota, Tremella.

Keywords

gljive; hrana; ljekovitost gljiva; uzgoj gljiva

Hrčak ID:

163457

URI

https://hrcak.srce.hr/163457

Publication date:

2.9.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 6.780 *