Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Uzgoj gljiva

Bruno Novak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za povrćarstvo


Puni tekst: hrvatski pdf 693 Kb

str. 64-70

preuzimanja: 4.021

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 693 Kb

str. 70-70

preuzimanja: 768

citiraj


Sažetak

Današnji trendovi u proizvodnji hrane su karakterizirani brzom promjenom prehrambenih navika i vrstama namirnica. Gljive su nesumnjivo jedna od najvrijednijih hortikulturnih namirnica. Uzgoj gljiva je vrlo obećavajući i profitabilni posao, koji je stekao svoju popularnost kao jedan od važnih dijelova tradicionalne poljoprivredne proizvodnje. Proizvodnja gljiva bila je poznata stoljećima kao i njihovo korištenje za različite namjene. Tržište gljiva nastavlja se brzo širirti upravo zahvaljujući njihovoj velikoj nutritivnoj vrijednosti, upotrebi u kulinarstvu i svakako zbog izraženih ljekovitih svojstava. Osim toga iskorišteni supstrati nakon uzgoja gljiva nalaze široku primjenu u poljoprivredi, a naročito u hortikulturnoj proizvodnji. Tehnologija uzgoja gljiva je ostvarila izraziti napredak u zadnjih desetak godina. Danas se smatra da je moguće kontrolirano uzgajati do 100 vrsti različitih gljiva. Najčešće uzgajane gljive u svijetu su plemenita pečurka (A. bisporus), shii take (L. edodes), bukovača (P. ostreatus), a isto tako i neki drugi rodovi jestivih gljiva, uključujući vrste Flammulina, Volvariella, Pholiota, Tremella.

Ključne riječi

gljive; hrana; ljekovitost gljiva; uzgoj gljiva

Hrčak ID:

163457

URI

https://hrcak.srce.hr/163457

Datum izdavanja:

2.9.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.711 *