Skip to the main content

Original scientific paper

PROSJEČNI REZULTATI VLADANJA ODBIJENE PRASADI ZARAŽENE ENTEROTOKSIGENIM SOJEM BAKTERIJE ESCHERICHIA COLI TIJEKOM 48 SATI PROMATRANJA

Boris Krsnik ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Republika Hrvatska
Rayane Yammine ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Republika Hrvatska
Željko Pavičić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Republika Hrvatska
Tomislav Balenović ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Republika Hrvatska


Full text: croatian pdf 2.328 Kb

page 251-264

downloads: 212

cite


Abstract

Vladanje sedam komača odbijene prasadi, križanaca švedski landras x veliki jorkšir, praćeno je tijekom prvih i druigh 24 sata. Iz dobivenih rezultata načinjen je dio etograma, koji je obuhvaćao prosječne rezultata 48-satnog promatranja sljedećih oblika vladanj a: uzimanje hrane i vode, letanje, stajanje, mokrenje, blaćenje, rovanje, igra, grizenje predmeta i trčanje. Sva je prasad bila iz jedne gojidbe, a raspodijeljena je u dvije skupine - pokusnu i kontrolnu. Prasadi u pokusnoj skupini aplicirano je intragastralno po 10¹⁰ CFU enterotoksigenog soja bakterije Escherichia coli, a kontrolnoj je skupini apliciran samo medij. Prasad je držana u kontroliranim mikroklimatskim uvjetima. Dobiveni podaci obrađeni su statistički. Značajnost razlike u vladanju između prasadi u kontrolnoj i pokusnoj skupini prikazana je pomoću t-testa. Analiza reultata prosjednih 48-satnih vrijednosti promatranih oblika vladanja pokazala je da između kontrolne i pokusne skupine postoje značajne statističke razlike (P<0.05) u učestalosti i trajanju jedenja, ležanja i blaćenja, te učestalosti grizenja predmeta i trajanju stajanja. Dobivene rezultate moguće je promatrati kao posljedicu procesa pokrenutog aplikacijom enterotoksigenog soja bakterije E. coli u pokusne skupine prasadi.

Keywords

Hrčak ID:

164499

URI

https://hrcak.srce.hr/164499

Publication date:

30.8.1996.

Article data in other languages: english

Visits: 869 *